U trendu

OLAF tražio informacije o 10 pošiljki preko Luke Bar

PODGORICA – Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) pitala je Upravu prihoda i carina (UPC) za deset pošiljki cigareta preko Luke Bar, navodi se u vladinom Drugom prilogu Izveštaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu koji je danas usvojila vlada, a koji se odnosi na period od 20. marta do 6. juna ove godine.

„Sa Evropskom službom za suzbijanje prevara (OLAF) razmenjeno je 10 informacija, u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda, preko AFIS sistema kojem UPC ima pristup do nivoa zemlje kandidata. Takođe, u istom periodu, UPC je postupala po zahtevima OLAF-a u odnosu na kompanije i njihove ovlašćene zastupnike koji posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, te je s ovom kancelarijom, u izveštajnom periodu, neposredno razmenjena jedna informacija“, navodi se u Izveštaju.

Dodaje se da je tokom ovog perioda razmenjena 21 informacija s nadležnim tužilaštvima, Upravom policije, sudovima i drugim organima za sprovođenje zakona.

„Upućeno je jedno obaveštenje nadležnom državnom tužilaštvu o postojanju sumnje da su počinjena krivična dela po službenoj dužnosti“, kaže se u Izveštaju.

Službenici Uprave prihoda i carina su u maju u zajedničkoj akciji sa službenicima Specijalnog policijskog odeljenja u Carinskoj ispostavi Slobodna zona „Luka Bar“, na osnovu analize rizika, izvršili pregled kontejnera i otkrili krijumčarene cigarete u količini od 1.044 paketa u vrednosti od 1.377.850,00 evra, preneo je ortal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.