U trendu

Oland: Rezultati turskog referenduma pokazuju podele

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da rezultati referenduma o izmenama Ustava Turske pokazuju podeljenost te zemlje i pozvao turske vlasti da poštuju glas opozicije i evropske vrednosti.

Oland je naveo u pisanoj izjavi da je Francuska „primila k znanju“ optužbe da je bilo nepravilnosti na jučerašnjem glasanju na referendumu o ustavnim promenama u Turskoj koje omogućavaju turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu šira ovlašćenja.

Francuski predsednik je rekao da je „na Turcima i samo na njima da odluče o svom političkom uredjenju“, ali je dodao da će Francuska „s velikom pažnjom pratiti“ procene spoljnih posmatrača referenduma, odnosno da li je glasanje bilo fer i slobodno.

Kako je naveo, ako Turska ponovo uspostavi smrtnu kaznu to će predstavljati raskid s obećanjima vlasti te zemlje o poštovanju ljudskih prava u nameri da se pridruži evropskim institucijama.

U Turskoj je u nedelju održan referendum o uvodjenju predsedničkog sistema vlasti, na kojem je, po nezvaničnim rezultatima, 51,41 odsto gradjana glasalo za promene Ustava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.