U trendu

Olbrajtova: Volela bih da je Obama pritisnuo crveno dugme za Siriju

Velika polemika vodi se o ulozi bivšeg predsednika Baraka Obame u ratu u Siriji. Nakon što je Tramp kritikovao svog prethodnika zbog toga što nije preduzeo odlučnu akciju u Siriji pre nekoliko godina, bivša državna sekretarka MedlinOlbrajt izjavila je da želi da Obama objasni koja je „crvena linija“ za sirijskog predsednika.

Kako prenosi Njuzvik, Olbrajtova, koja je od 1997. do 2001. godine obavljala funkciju državne sekretarke, rekla je da se ne slaže sa Trampovom kritikom Obame. Ona se, ujedno, nije složila ni sa odlukom Obame da ne pokrene vojnu akciju protiv Asada nakon što je sirijski lider upotrebio hemijsko oružje protiv svog naroda.

– Volela bih da je Barak Obama pritisnuo crveno dugme, a ja sam lično poželela da smo prošli kroz to – rekla je Olbrajt i dodala: – Međutim, ono što se desilo jeste da je Barak Obama tražio podršku Kongresa, jer nije želeo da nešto uradi izvan zakona, a onda Kongres to nije podržao-.

Njuzvik podseća da je 2012., godinu dana nakon što je počeo krvavi rat u Siriji, Obama rekao da će upotreba hemijskog oružja opravdati američku vojnu akciju na Bliskom istoku, rekavši da bi takav potez označio „crvenu liniju“. Ali kada je predgrađe Damaska pod kontrolom pobunjenika pogođeno gasom sarin u napadu koji je ubio oko 1.500 civila, Obama je odlučio da sačeka sa odlukom o napadima i zatraži odobrenje od Kongresa. I Kongres i veći deo američke javnosti bili su protiv intervencije SAD u Siriji.

Taj list prenosi i da je u tom trenutku, tada magnat nekretnina Donald Tramp, takođe, na Tviteru pozvao Obamu da ne pokrene vojnu akciju: „Ako Obama napadne Siriju i nevini civili budu povređeni i ubijeni, on i Amerika će ostaviti loš utisak!“ .

Njuzvik ocenjuje da je skoro pet godina kasnije, predsednik Tramp promenio ploču. U subotu veče stigle su vesti iz Sirije da je izvršen još jedan napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Tramp je odmah izjavio da će napadači platiti cenu. On je takođe napao Obamu zbog toga što ranije nije rešio problem: „Da je predsednik Obama prešao svoju crvenu liniju, sirijska katastrofa bi već davno završila! Životinja Asad bi bio istorija!“

(Sputnjik/Blic/Njuzvik)

10 komentara
 1. Miša

  Ne bih je ja ubio,vrc zapalio.kao nekada spanska inkvizicija vestice.Vidite da na to lici ninasta drugo.

 2. Dario

  Volio bih i ja da pritisnem dugme, kad ti sjedneš u električnu stolicu !

  1. Trakija

   To je najmanje što je ova satanistkinja zaslužila.

 3. B

  Zasto je Hilari izgubila izbore? Zato sto su je podrzavale ludace kao Olbrajtova. Svetom se siri pokret militantnih zena koje pozivaju na rat i krvoprolice, znajuci da u njemu nece ucestvovati. To bi bilo kao kad bi se muskarci zalagali za porodjaj bez anestezije. Hajde, Madlen, hrabro napadni Asada i Putina. Mozes da ih nateras na povracanje i to je sve.

 4. Anonimni

  teške komplekse leči

 5. Sofronije

  Umires, ti jevrejska ku**o.

 6. Balkan

  Bezala od holokausta zbog jevrejskog porekla, prezivela sve to i najveci pobornik ratovanja, mislim, ne znam sta da kazem za takve ljude, sem mozda Laza.

 7. Pera Štotistera

  ‘Oće crći više jbt….

 8. Anonimni

  ona se naživela

 9. Anonimni

  Skotina ( kao i njeni pripadnici u vlasti0 ostaju skotovi do kraja zivota. samo da sto pre nestanu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike