U trendu

Oluja u Kninu u znaku sukoba Pantovčaka i Banskih dvora

ZAGREB – Ovogodišnje obeležavanje 27 godina od vojno-policijske akcije hrvatske vojske Oluja, koja je označena kao najveći egzodus na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, a koji Hrvatska obeležava kao Dan državnosti, domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, protećiće, sudeći po najavama, u znaku velikih sukoba šefa države Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, odnosno Pantovčaka i Banskih dvora.

Trojica ministara iz Plenkovićeve vlade, naime, odbilo je da učestvuje na tradicionalnom prijemu koji sutra uveče u Kninu priređuje predsednik Milanović, a reč o ministru odbrane Mariu Banožiću, ministru policije i potpredsedniku vlade Davoru Božinoviću i takođe potpredsedniku vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu.

Prema danas predstavljenom programu obeležavanje Oluje u Hrvatskoj neće se bitno razlikovati u odnosu na prethodnu godinu.

U četvrtak, 5. avgusta predviđeno je da obeležavanje u Kninu u ranim jutarnjim satima počne tradicionalnom budnicom ulicama Knina. U gradu će biti postavljen tehničko-taktički zbor koji će građani moći da razgledaju tokom celog dana.

U prepodnevnim satima u Kninu će odvojeno vence poloziti predstavnici porodica poginulih, a potom predsednik Republike, premijer i predsednik Sabora.

Centralni skup biće održan na stadionu „Dinara“, gde se očekuje obraćanje predsednika Milanovića, premijera Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića, dok će se prisutnima u ime branitelja obratiti penzionisani general Mladen Markač.

Na Kninskoj tvrđavi biće podignuta zastava i čitaće se imena stradalih.

Tokom centralne svečanosti iznad Knina će program izvesti akrobatska grupa „Krila Oluje“, a prelete će imati i helikopteri Hrvatske vojske i policije, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Uobičajeno za veče je predviđen zabavni program, ali nije saopšteno ko će biti izvođači.

Ranije je to bio najomiljeniji pevač desniča Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama veliča ustaštvo, a najčešći usklik toga dana u Kninu je bio „za dom spremni“.

Inače, prema zvaničnim izveštajima policije još ranijih godina je uočeno da se u Kninu povodom godišnjice Oluje okuplja sve manje ljudi, a hrvatska udruženja veterana za to odgovornim matraju državni vrh i politiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.