U trendu

Opozicija CG: Jeste iznuđeno, ali hvala Krivokapiću

PODGORICA – Deo opozicije pozdravio je i zahvalio premijeru Zdravku Krivokapiću za pokretanje opoziva ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici.

Odluku Kvokapića podržali su predsednik SDP-a, Raško Konjević, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka.

„Zahvaljujemo premijeru Zdravku Krivokapiću na podrsci Interpelaciji SDP za smenu ministra Leposavića“, napisao je Konjević na svom tviter nalogu.

Konjević je naveo i da će poslanici SDP podržati Krivokapićev zahtev u parlamentu.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića saopštile su da pozdravljaju odluku Krivokapića i pored, kako navode, činjenice da je iznuđena opravdanim pritiskom međunarodne i domaće javnosti.

Bošnjačka stranka je poručila da se raduje da je premijer Krivokapić uvideo da pojednici koji nisu spremni da priznaju da se u Srebrenici desio genocid, ne mogu biti na odgovornim pozicijima u državi.

„Verujemo da je ovo otklon od politike negiranja genocida“, navei su iz BS.

Tumače i da je ovakva odluka Krivokapića sigurno donesena i pod pritiskom međunarodne zajednice, koja je, kako navode, nedvosmisleno i jasno poručila Vladi Crne Gore i svim njenim ministrima, da se u „Srebrenici desio genocid“.

Najuicajnija opoziciona DPS Mila Đukanovića saopštila je da je premijerov zahtev o smeni Leposavića „iznuđeni potez“ kojim pokušava da izbegne neminovan gubitak povjrenja međunarodnih partnera i da se suoči sa zahtevima mnogobrojnih građana koji od jutros, neverovatnim tempom potpisuju peticiju za smenu ministra koji ne priznaje odluke međunarodnih sudova.

U saopštenju koje je potpisao portarol stranke Miloš Nikolić se naglašava da Krivokapić, ovim manevrom želi da zataška činjenicu, da je njegova vlada zvaničnim saopštenjem takođe pokušala da relativizuje zločin u Srebrenici, i da je koristila sintagmu o „genocidnom narodu i onima koji to nisu“ iako se, kako tvrdi, takva formulacija ne navodi niti u jednom pravnom dokumentu, niti u presudi o genocidu u Srebrenici.

DPS smatra da je vlada Krivokapića pokazala jedan oportunistički odnos, koji je nedopustiv i anticivilizacijski.

„Smatramo i da je, i pored iznuđenog poteza smene Leposavića, aktuelna vlada izgubila kredibilitet da predstavlja izvršnu vlast države Crne Gore“, naveo je Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.