U trendu

Opozicija u Keniji traži pristup serveru za glasanje

Kenijska opozicija zatražila je pristup serverima izborne komisije i prihvatiće rezultate koje tamo nadje i ako oni potvrdjuju pobedu predsednika Kenije Uhurua Kenijate na izborima održanim u utorak.

Jedan od lidera opozicione koalicije Džejms Orengo rekao je da opozicija traži uvid u aktivnosti servera u danu glasanja i sledećeg dana, kako bi utvrdili da li je zaista bilo navodnog hakerskog napada.

Orengo je naveo da je opozicija „spremna da prihvati rezultate koji se nalaze na tim serverima“.

Predsednički kandidat opozicije Raila Odinga ranije je optužio vlast za hakovanje podataka izborne komisije i manipulisanje rezultatima glasanja u korist predsednika Kenijate.

Povodom tih optužbi opozicije, predsednik izborne komisije Vafula Čebukati juče je rekao da je baza podataka izborne komisije bila meta hakerskog napada, ali neuspešnog, odnosno da je „hakovanje pokušano, ali nije uspelo“.

Opozicioni lider Musalija Mudavadi tvrdi da je opozicija pronašla fiktivno biračko mesto, na kojem je navodno glasalo 1.000 ljudi.

Izborna komisija saopštila je da će danas objaviti konačne rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora održanih 8. avguta i pozvala gradjane na strpljenje, kao i da na osnovu do sada obradjenih rezultata Kenijata ima veliku prednost.

Najmanje tri osobe su ubijene, a više je povredjeno u neredima širom Kenije koji su izbili dan posle izbora, pošto je Odinga rekao da su izbori bili neregularni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.