U trendu

Opozicionar Kiličdaroglu pozvao Turke da glasaju protiv autoritarnog režima

Opozicioni kandidat na predsedničkim izborima u Turskoj Kemal Kiličdaroglu pozvao je danas birače da glasaju „protiv autoritarnog režima“ sadašnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Pozivam građane da glasaju za istinsku demokratiju i slobodu, kako bismo se oslobodili autoritarnih vlasti“, rekao je Kiličdaroglu u Ankari dok je ubacivao svoj glasački listić u kutiju.

Turci danas u drugom krugu predsedničkih izbora biraju da li će novi šef države ostati Erdogan ili će to biti opozicioni kandidat Kiličdaroglu.

Erdogan, inače favorit na izborima, glasao je jutros u Istanbulu u azijskom delu grada, u pratnji supruge. On je posla glasanja rekao da će „glasanja biti brzo završeno sa samo dva kandidata u trci“.

Erdogan (69) koji je stekao veća ovlašćenja tokom 20 godina na funkciji, osvojio je najviše glasova u prvom krugu glasanja održanom 14. maja, dok je njegova stranka, na parlamentarnim izborima održanim takođe 14. maja, zadržala većinu u parlamentu.

Kiličdaroglu, 74-godišnji lider glavne opozicione socijaldemokratske Republikanske narodne partije i zajednički kandidat šestostranačkog saveza je obećao da će poništiti godine demokratskog nazadovanja pod Erdoganom, da će vratiti sirijske izbeglice i promovisati prava žena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar