U trendu

Opredeljni za SRB u EU, da MAK i ALB dobiju pocetak pregovora

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu, nakon Samita EU-Zapadni Balkan, da je Srbija opredeljena da ide ka EU, kao i da se naš zemlja zalaže za što brže otpočinjanje pregovora o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju.

“Danas je Srbija pričala o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i dosta zemalja, ali se ništa nije dogodilo. Verujem da su naši prijatelji u Skolju i Tirani zaslužili da dobiju početak pregovora, i verujem da će to biti štoje pre moguće”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.

On je dodao da početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom nije samo formalin zahtev, jer su obe zemlje, kaže, ispunile sve u pogledu zahteva, a to znači da su građani te dve zemlje to zaslužili.

Vučić je, kao podatak koji potvrđuje opredeljenje Srbije da ide ka Evropskoj uniji, izneo da je u prva četiri meseca Srbija povećvala svoju spoljnu trgovinu sa celom EU za oko 30 odsto.

“Možete da zamislite koliko je to od velikog značaja za malu zemlju kao što je Srbija”, rekao je Vučić.

On je naveo da je zahvalan i Oliveru Varhejiju i Ursuli fon der Lajen, kao i drugima koji Srbiju podržavaju na EU putu, koji su to iskazasli svojim posetama.

“Hvala im što su nas saslušali, više od 20 lidera nas je danas saslušalo, kao i mi njih. Zahvalan sam i francuskom predsedniku na inicijativi da se uspostavi nova politička zajednica, jer je to jedini način da mi budemo saslušani, da naše glasove češće čuju evropske kolege, da mi čujemo njih i da shvatimo način na koji razmišljaju. To je korisno za nas”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan i Dmitru Kovačevskom i Ediju Rami jer su, kaže, bili fer prema Srbiji, pokazali poštovanje prema Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.