U trendu

Optužbe o seksualnim prestupima potresaju FBI

VAŠINGTON – Agencija Asošijeted pres sprovela je istragu tokom koje je otkriveno najmanje šest optužbi za seksualne prestupe protiv visokih zvaničnika FBI, u proteklih pet godina, uključujući i dve nove tvrdnje koje su ove nedelje iznele žene koje navode da su ih seksualno napali agenti sa višim rangom.

Jedan od pomoćnika direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) penzionisao se nakon što je optužen da je u pijanom stanju, na stepeništu, neprimereno dodirivao ženu koja mu je bila podređena.

Još jedan visoki zvaničnik FBI napustio je biro nakon što je otkriveno da je seksualno maltretirao osam zaposlenih. I još jedan visoko rangirani agent se penzionisao nakon što je optužen da je ucenom primoravao mladu službenicu na seksualne odnose.

Svi optuženi zvaničnici FBI su po svemu sudeći izbegli da budu disciplinovani, navodi AP, dok je nekoliko prebačeno na drugu dužnost ili se penzionisalo, čime su zadržali punu penziju i beneficije čak i nakon što su tokom istrage potkrepljene tvrdnje da su počinili seksualni prestup, prenosi Glas Amerike na srpskom.

Osim toga, zvaničnici federalnih organa za sprovođenje zakona imaju pravo da ostanu anonimni čak i nakon okončanja disciplinskog postupka, što im omogućava da se zaposle u privatnom sektoru ili čak ostanu u vladinoj službi.

„Oni to guraju pod tepih“, tvrdi bivša analitičarka FBI koja je u novoj federalnoj tužbi optužila nadređenog specijalnog agenta da joj je lizao lice i neprimereno je dodirivao na jednoj žurci 2017. godine. Ona je na kraju napustila biro, a pati i od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSD).

„Veoma je obeshrabrujuće kada FBI, koji sebe smatra vrhunskom organizacijom za sprovođenje zakona, dozvoljava ljudima za koje zna da su kriminalci da se penzionišu ili nastavljaju karijere u oblastima povezanim sa sprovođenjem zakona“, navela je žena koja je tražila od Asošijeted presa da je identifikuje po imenu Beki.

FBI je u saopštenju naveo da „ima politiku nulte tolerancije prema seksualnom maltretiranju“ i da su optužbe protiv nadređenih rezultirale njihovim uklanjanjem s položaja dok se slučajevi istražuju i sude.

Dodao je da ozbiljni slučajevi mogu da rezultiraju podizanjem optužnica i da se tokom internog disciplinskog postupka biroa između ostalog procenjuje „kredibilnost optužbi, ozbiljnost prestupa i rang i položaj umešanih pojedinaca“.

FBI, kojima ima više od 3.500 zaposlenih, poznat je po tome što ne dozvoljava da se javno govori o takvim optužbama. Poslednji put kada je Kancelarija generalnog inspektora sprovela sveobuhvatnu istragu seksualnih prestupa u FBI, otkriveno je 343 „prestupa“ od fiskalne 2009. do 2012. godine, uključujući i tri slučaja „snimanja žena bez odeće, bez njihovog pristanka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.