U trendu

Orban preti potpunim zatvaranjem granice Mađarske sa Srbijom zbog imigranata

Mađarska bi mogla da odluči da potpuno zatvori granicu prema Srbiji kako bi zaustavila priliv imigranata na svoju teritoriju, upozorio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„Nije pravedno da nam šalju izbeglice, oni treba da budu zaustavljeni na srpskoj teritoriji „, rekao je Orban u izjavi za mađarski javni radio Košut. On je rekao da je planiran sastanak sa srpskim zvaničnicima početkom jula.

„Razmatramo sve mogućnosti, uključujući i kompletno fizičko zatvaranje granice“, rekao je Orban, i dodao da će odluka biti doneta u sredu, 17. juna.

Broj izbeglica koji ulaze u Mađarsku porastao je sa ukupno 2.000 izbeglica 2012. godine na 54.000 od januara ove godine, čime je Mađarska, posle Švedske, članica EU koja prima najveći broj izbeglica srazmerno broju stanovnika.

Prema navodima mađarske vlade 95 odsto njih ulazi preko granice sa Srbijom, koja nije članica Unije.

Oko 75 odsto izbeglica koje ulaze u Mađarsku su iz Sirije, Iraka i Avganistana, oni beže od sukoba u njihovim zemljama. U januaru i februaru ove godine u Mađarsku je takođe stizalo hiljade kosovskih Albanaca, koji su odlazili zbog ekonomske situacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.