U trendu

Orban: Strateška saradnja Srbije i Mađarske

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da strateška saradnja Srbije i Mađarske može da posluži kao sigurna tačka za budućnost obe zemlje, ističući da su odnosi Beograda i Budimpešte na veoma visokom nivou.

„Već 16 godina sam premijer, potpisao sam mnoge sporazume, i sigurno je da je jedan od najvažnijih na istorijskom horizontu ovaj koji sam danas potpisao sa premijerkom Srbije“, rekao je Orban u Budimpešti nakon sednice dve vlade.

Prema njegovim rečima, odnosi Srnije i Mađarske dostigli su „neviđen nivo“ zahvaljujući ličnim doprinosima, kao i doprinosu dva naroda koji podržavaju tu saradnju.

„Za nas postaje potpuno prirodno da Mađari u Srbiji ostvare usku saradnju i na polju ekonomije i na političkom polju. Ne može Srbija da bude zaštićena bez bezbednosti Mađarske, niti Mađarska može da bude zaštićena bez bezbednosti Srbije“, rekao je Orban.

On je ukazao da je privredna saradnja sve bolja, i na polju trgovina, investicija, zapošljavanja.

„Za kratko vreme učinili smo istorijski iskorak, povezuje nas saobraćajna infrastruktura, granični prelazi“, rekao je Orban.

On je primetio da postoje različite faze u razvoju ekonomija, međutim, dodaje, Srbija ima odlicne ekonomske pokazatelje, te će i te faze u ekonomskom razvoju između dve zemlje uskoro da nestanu.

Orban je istakao da očekuje da se u kratkom vremenu u mađarskoj privredi pojave srpski investitori.

Po pitanju energetike, Orban je podsetio da će od 1. oktobra Mađarska uspeti da obezbedi transport 8,5 milijardi kubnih metara gasa, preko Turskog toka, koji kroz Srbiju vodi do Mađarske.

„To za nas mnogo znači“, podvukao je on.

Podsetio je da je do sada Mađarska doprinosila snabdevanju gasom Srbije, dok će sada biti obrnuto, što je, kaže, potpuno prirodno.

„Nikada nismo bili protiv turskog toka i spremni smo da platimo proviziju za tranzit, kao što je Srbija nama plaćala. Za nas to nije nikakva pošast što iz drugog pravca dobijamo gas“, rekao je Orban.

U vezi sa brzom prugom Beograd – Budimpešta, Orban je rekao da će se mađarska strana truditi da ostvari projekat u predviđenom vremenu i obezbedi još bolji protok robe i ljudi između dve zemje.

Takođe, želja je da već od iduće godine na liniji Subotica – Segedin bude obezbeđen dobar, moderan železnički prevoz.

Dodao je da je poboljšan promet na graničnim prelazim u drumskom saobraćaju, ali da je to dosta otežano zbog određenih infrastrukturnih ogranočenja.

Međutim, Orban je preneo da će se potruditi da na prelazima Horgoš i Kelebija povećaju kapaciteti za protok robe i ljudi, kako bi se skratilo višesatno čekanje.

Dodao je da je namera i da se osposobi prelaz Bački breg za teretni saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.