U trendu

Organizatori najavljuju nastavak protesta u Izraelu zbog zakona diktature

Jedna od glavnih liderki pokreta protesta, doktorka fizike Šikma Bresler, izjavila je večeras da su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegove kolege odlučne da nastave usvajanje „zakona diktature“ na narednoj sednici parlamenta (Kneseta) za mesec dana.

„Izjave premijera i njegovih ektremističkih partnera su prizanje njihovih namera da donesu zakone diktature nazad na sto na narednoj parlamentarnoj sednici, nanoseći štetu ekonomiji i bezbednosti zemlje“, rekla je Bresler posle Netanjahuove najave da će se ostvarenje plana reforme pravosuđa odložiti posle velikih protesta širom Izraela.

Bresler je najavila da će demonstranti biti na ulicama „sve dok se donošenje zakona nastavlja i nije zaustavljeno“, ocenivši očito da plan nije otpisan u potpunosti, a Netanjahuovu najavu nazvala „samo pokušajem da oslabi proteste u nameri da uvede svoju diktaturu“.

Razne druge grupe takođe su najavile da će nastaviti proteste.

Oni kažu da se Netanjahuu ne može verovati, te da im je pokazao da se na njega ne mogu osloniti, preneli su izraelski mediji.

„Zato se protesti nastavljaju sve dok on samo govori, a ne deluje. Protesti će stati kada mi utvrdimo da je donošenje zakona potpuno zaustavljeno, rekli su organizatori, ali su naglasili da podržavaju postizanje širokog dogovora o pravosudnoj reformi kroz dijalog.

Za sutra najavljen „Dan paralize“ neće biti održan, ali će biti takozvanih fokusiranih protesta širom zemlje i ispred stanova ministara i tako sve do kraja nedelje.

U subootu uveče biće ponvo velikih protesta u Tel Avivu i celom Izraelu i tako će se nastaviti u doglednoj budućnosti dok ne bude stvarne promene, najavili su protivnici reforme.

Najveći sindikat u Izraelu je međutim odustao od protesta zakazanih za sutra, zbog Netanjahuove najave.

Demonstranti su i večeras u Tel Avivu pokušali da probiju ograde koje je postavila policija i dođu do autoputa kako bi blokrali tu glavnu saobraćajnicu kao što su to radili tokom ranijih protesta.

Jedan demonstrant koji je uspeo da se popne na ogradu je uhapšen, a policajci na konjima su rasterivali ljude s autoputa.

Oko 200 desničarskih demonstranata, pristalica reformi, sukobilo se sa policijom u Jerusalimu.

Bela kuća je u međuvremenu pozdravila Netanjahuovu najavu pauziranja kontroverznog plana reforme.

„Pozdravljemo tu najavu kao mogućnost da se dobije dodatno vrme i prostor za kompromis“, rekla je portparolka Karin Žan pjer (Karine Jean -Pierre).

Odlaganje ostvarenja plana reformi pozdravila je i Velika Britanija.

Predsednik Izraela Isak Hercog izrazio je spremnost da bude domaćon istinskim i ozbiljnim razgovorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar