U trendu

Organizatori protesta u Hongkongu predali peticije zemljama G 20 (VIDEO)

Organizatori protesta u Hongkongu zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje gradjana Kini, danas su obišli konzulate nekoliko zemalja Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) kako bi im skrenuli pažnju da o tom pitanju razgovaraju sa Pekingom na predstojećem samitu.

U bivšoj britanskoj koloniji nedeljama traju protesti, a nasilje i policijska represija su navele lokalne vlasti da suspenduju proceduru usvajanja zakona.

Medjutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobadjanje osoba privedenih tokom protesta kao i istragu o policijskom nasilju.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem u narednih 50 godina, po formuli „jedna zemlja, dva sistema“. Medjutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Samit G 20 počinje u petak u japanskom gradu Osaki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.