U trendu

Orlić sa predstavnikom slovackog parlamenta Kerijem

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Marijanom Kerijem, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju parlamentarne saradnje i intenziviranju političkog dijaloga, čime se, kako su se saglasili, daje doprinos obogaćivanju već dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Tokom sastanka je izražena spremnost za produbljivanje saradnje zakonodavnih institucija kroz nastavak razmene poseta, kao i rad poslaničkih grupa prijateljstava u oba parlamenta.

Orlić je zahvalio Slovačkoj na kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i doslednom stavu povodom nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Informisao je sagovornika o teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, ističući da zvanični Beograd, predvođen predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastavlja da vodi politiku mira, dijaloga i stabilnosti za ceo region.

„Teška situacija biće u narednom periodu još teža. Naš narod se uveliko suočava sa snažnim pritiscima, a osim pretnji oduzimanjem imovine, Kurti i predstavnici privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini, najavili su od 21. novembra i oštro kažnjavanje Srba koji ne pristaju na kršenje međunarodnog javnog prava. Važno je da prijateljske zemlje, kao što je to Slovačka, razumeju da sve pomenuto predstavlja flagrantno kršenje Briselskog sporazuma“, izjavio je Orlić.

On je podsetio da Srbija već gotovo 10 godina čeka da prištinska strana ispuni svoju obavezu i formira Zajednicu srpskih opština.

„Potpisano se ignoriše, a Kurti sada otvoreno poručuje i da će srušiti svaki dogovor, i sve radi sa ciljem da Srbe u potpunosti protera sa KiM. To Srbija neće da dozvoli“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

Marijan Keri je potvrdio da Slovačka neće menjati stav po pitanju tzv. „Kosova“.

„Naša pozicija je principijelna, baš kakva je bila 1999. godine tokom bombardovanja SR Jugoslavije i 2008. kada je jednostrano proglašena nezavisnost tzv. „Kosova“. Kršenje međunarodnog prava ne donosi ništa dobro bilo kome u svetu i danas se, što je sasvim jasno, sve vraća kao bumerang“, poručio je Keri.

Ponovio je i da Slovačka pruža Srbiji, ali i čitavom regionu Zapadnog Balkana, snažnu podršku na putu evropskih integracija.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali i o jačanju ekonomske saradnje dve zemlje, prvenstveno o mogućnostima za intenziviranje privredne saradnje.

S tim u vezi Orlić je istakao da inicijativa Otvoreni Balkan, koja je potekla iz Srbije i od predsednika Vučića, predstavlja odličan impuls novim investitorima, a samim tim i podstrek za ekonomski napredak čitavog regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar