U trendu

Oslobođen Amerikanac posle 19 godina zatvora zbog nepravedne optužbe za ubistvo

NJUJORK – Amerikanac (35) Šeldon Tomas koji je proveo skoro 19 godina u zatvoru zbog ubistva nakon što su detektivi naveli svedoka da identifikuje pogrešnu osobu, oslobođen je u petak, prenosi Si-En-En (CNN).

Tomasu, koji je osuđen za ubistvo 14-godišnjeg dečaka na Badnje veče 2004. u Njujorku, presuda je poništena, a optužnica poništena u četvrtak, godinama nakon što ga je očevidac identifikovao na osnovu pogrešne fotografije, izjavio je okružni tužilac u Bruklinu Erik Gonzales.

Tomas je imao samo 17 godina kada je uhapšen i optužen za ubistvo, pokazuju sudski zapisnici.

Njegovo oslobađanje od krivice usledilo je nakon opsežne istrage koju je sprovela Jedinica za poništavanje osuda tužilaštva u Bruklinu, navodi kancelarija tužioca.

Gonzales je rekao da je slučaj protiv Tomasa „od samog početka kompromitovan teškim greškama i nedostatkom verovatnog razloga za hapšenje Tomasa. On je dalje bio lišen svojih prava na odgovarajući proces kada je tužilaštvo nastavilo i nakon što je otkrivena pogrešna identifikacija, što je njegovu osudu učinilo „suštinski nepravednom“.

Tomas je bio jedan od trojice navodnih članova bande optuženih za ubistvo tinejdžera Andersona Bersija i ranjavanje još jedne osobe.

Tokom pretpretresnog ročišta 2006. godine, inspektor koji je radio na ovom slučaju je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je koristio fotografiju pogrešnog Šeldona Tomasa, kao i da je lažno svedočio, rekao je Gonzales.

Drugi detektiv je rekao da im je Tomas rekao da on nije čovek na fotografiji, prema kancelariji tužioca.

Tada je sudija rekao da još uvek postoji verovatan razlog zbog anonimnih dojava, dodajući da fotografija podseća na Tomasa, iako je druga osoba.

Od 2014. godine rad Jedinice rezultirao je ukidanjem 34 osuđujuće presude. Trenutno je 50 otvorenih istraga, prema portparolu kancelarije tužioca

„Moramo nastojati da osiguramo pravičnost i integritet u svakom slučaju i imamo hrabrosti da ispravimo greške iz prošlosti“, istakao je Gonzales.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.