U trendu

Oslobođena bivsa predsednica J. Koreje Park Geun Hje

SEUL – Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun Hje je danas oslobođena, skoro pet godina nakon što je osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Park (69) je bila prvi demokratski izabran lider koji je smenjen s vlasti nakon što je Ustavni sud podržao njen opoziv koji je izglasao parlament 2017. godine, podseća agencija Rojters.

Najviši sud Južne Koreje u januaru je potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu izrečenu nakon što je Park proglašena krivom za dosluh sa prijateljicom radi obezbeđivanja više desetina milijardi vona od kompanija “Samsung” i drugih velikih južnokorejskih kompanija, uglavnom za finansiranje porodice njene prijateljice i neprofitnih fondacija.

Predsednik Mun DŽae In doneo je odluku o njenom pomilovanju prošle nedelje, navodeći kao razlog pogoršanje njenog zdravstvenog stanja i izražavajući nadu da će “prevazići nesrećnu istoriju i promovisati nacionalno jedinstvo“.

Zvaničnici ministarstva pravde su u četvrtak, u ponoć, uručili pomilovanje Park u bolnici u kojoj je boravila mesec dana, javila je novinska agencija Jonhap.

Njen advokat je izjavio da se Park izvinila što je izazvala zabrinutost javnosti i zahvalila Munu što je doneo „tešku odluku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.