U trendu

Osmani: Pogoršani odnosi sa Bugarskom otežavaju usvajanje amandmana na Ustav

SKOPLJE – Minstar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da pogoršani odosi sa Bugarskom otežavaju ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa amandmanima na Ustav Makedonije, dok SAD traže deškalaciju retorike između dve zemlje, piše danas Dojče vele na makedonskom jeziku.

Osmani i šef češke diplomatije Jan Lipovski, koji boravi u Skoplju, apelovali su danas na spuštanje ping-pong loptice između Skoplja i Sofije, jer su svađe samo kamen spoticanja za ustavne promene koje je potrebno sprovesti u Severnoj Makedoniji.

„U teškim okolnostima radimo na ispunjavanju obaveze za ustavne amandmane, zbog nedavnog pogoršanja odnosa sa Bugarskom, koji su rezultat provokacija ljudi kojima je ovo rezervna tema kad god se na vidiku pojave izbori“, kaže Osmani.

On je poslao poruku Sofiji da je vreme da se prekine ovaj ciklus loših odnosa i ping-pong debate dve zemlje, da se zaustave provokacije i da se „vrati užurbanoj agendi na putu ka EU”.

Česti izbori u Bugarskoj, gde se za samo dve godine nazire pet izbornih ciklusa, stvaraju nepredvidivost u komunikaciji dve zemlje. Osmani ocenjuje da izborni procesi podgrevaju komunikaciju, „političari se uvlače u rezervne teme koje stvaraju emocije“, a u taj vrtlog su često uključeni i makedonsko-bugarski odnosi, piše danas Dojče vele na makedonskom jeziku.

Ocenjujući da „nevidljiva ruka stalno pokušava da stvori tenzije u regionu”, Osmani kaže da je pitanje da li ćemo podleći ovakvim provokacijama ili ne.

„Nadam se da će zemlja nastaviti sa reformama i doneti ustavne amandmane“, rekao je Lipavski i istakao da treba nastaviti dijalog u kojem će se razjasniti sva pitanja između dve zemlje.

„Postoje jasni ciljevi koje treba postići, zadaci koje Severna Makedonija treba da ispuni kroz parlament, ali situacijom treba upravljati na način koji će smanjiti tenzije i voditi dijalog u pozitivnom pravcu“, dodao je Lipavski.

Ranije je, podseća DW, iz SAD stigla poruka da je potrebno deeskalirati retoriku između dve zemlje.

Na pitanje makedonske agencije MIA da li SAD smatraju da je bugarska reakcija na napad u Ohridu na jednu osobu, kao i deklaracija izglasana u parlamentu Bugarske, preterivanje do neviđenih razmera zvanične Sofije, Vašington je odgovorio da Sofija i Skoplje već rade na deeskalaciji retorike i pozdravili mirno obeležavanje godišnjice rođenja Goce Delčeva.

„Budućnost Severne Makedonije je u EU. Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju punu evroatlantsku integraciju Severne Makedonije“, rekao je Vašington.

I dok Makedonija tvrdi da ne poštuje prava svih žrtava zajednica u zemlji, iz Bugarske ponovo stižu poruke da su pokušaji da se nadogradi i smiri odnosi između zemalja narušeni „konkretnim delovanjem vlasti u Skoplju, koji nam iz krajnje neubedljivih razloga, kršenjem ranije datih garancija, nije dozvolio da odamo poštovanje Goce Delčevu“.

„Što se tiče diskriminacije – uvek smo smatrali da to nije samo konzularno pitanje. Diskriminacija je političko pitanje“, rekao je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Bugarske Nikolaj Milkov na današnjem brifingu u bugarskom MIP-u.

Prethodno je bugarski predsednik Rumen Radev rekao da je „odnos RSM prema zločinima iz mržnje prema makedonskim Bugarima od ključnog značaja ne samo za bilateralne odnose, već i za evropsku perspektivu zemlje”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.