U trendu

Osmani: Ukrajina ostaje glavni prioritet OEBS-a

BEČ – OEBS mora dati rezultate u teškim vremenima, a Ukrajina ostaje naš glavni prioritet, izjavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, predstavljajući danas u Beču Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) program predsedavanja Severne Makedonije tom organizacijom.

„Vojna agresija na Ukrajinu i dalje pokazuje svoje ružno lice. Mir je narušen. Ljudi i dalje umiru i pate. Naše je međusobno povjerenje duboko potkopano,“ upozorio je Osmani.

On je dodao da će pod sloganom „Radi se o ljudima“, predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om 2023. godine biti fokusirano na ljude, „koji će biti sila koja će nas voditi u godini koja je pred nama“.

Uoči 50. godišnjice usvajanja Helsinškog dokumenta, istakao je Osmani, istorija će nas pamtiti po delima, a ne po obećanjima i izjavama i zato, kako kaže, moramo reči pretočiti u dela kako bismo obezbedili funkcionalnost OEBS-a.

„Ukrajina će ostati naš glavni prioritet. Agresija mora prestati. Ubijanje i pustošenje civilnog stanovništva je neprihvatljivo. Posledice i cena ovog rata za region OEBS-a i šire su žalosne i nepodnošljive“, poručio je šef makedonske diplomatije i dodao da će Severna Makedonija pružiti dodatnu podršku OEBS-u da odgovori na svoj zadatak.

„To podrazumeva brzo usvajanje jedinstvenog budžeta organizacije. Principi i obaveze ne bi trebalo da ostanu samo floskule“, naglasio je Osmani.

On je istakao da u regionu OEBS-a postoje i druga krizna područja, a regionalna nestabilnost i potencijal za nove sukobe zahtevaće kontinuiranu pažnju.

Navodi da Organizacija treba da bude u stanju da pruži podršku ugroženim regionima i da ostane fleksibilna u suočavanju sa izazovima.

Program predsedavanja ove godine, rekao je Osmani, biće fokusiran na pružanje podrške funkcionalnom i fleksibilnom OEBS-u, u cilju obnavljanja mira i bezbednosti, sprečavanja sukoba i promovisanja saradnje širom regiona.

Osmani je u obraćanju predstavio i nameru da pozove Finsku da se pridruži formatu trojke OEBS-a i najavio da je Severna Makedonija spremna za izazov koji je čeka 2023. godine.

Severna Makedonija će, rekao je Osmani, ojačati rad OEBS-a na terenu, uložiti napore da unapredi koordinaciju i zajedničko rukovođenje aktivnostima kao preduslov za pozitivne promene.

„Na tom putu računamo na podršku država učesnica i šire strukture OEBS-a, koja uključuje Sekretarijat OEBS-a, terenske misije OEBS-a, nezavisne institucije, Parlamentarnu skupštinu OEBS-a i specijalne predstavnike koji rade na važnim pitanjima“, naveo je Osmani.
On je upoznao Stalni savet sa planom uvođenja funkcije specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-om za civilno društvo, kao dokaz posvećenosti da se odgovori na potrebe ljudi, dodajući da nema zdrave demokratije bez glasnog, živog i istrajnog civilnog društva.

Osmani je dodao da teška vremena u kojima živimo zahtevaju mudrost, odgovornost i posvećenost principima Helsinškog završnog dokumenta, koji, kako je naveo, predstavljaju „naš kodeks vrednosti i ponašanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.