U trendu

Osmi dan štrajka glađu osuđenih za aferu Divo naselje

SKOPLJE – Osuđeni za krivično delo terorizam u aferi „Divo naselje“ kod Kumanova već osmi dan štrajkuju glađu, zbog, kako tvrde, diskriminacije u pogledu zatvorskih privilegija, kao što je pravo na slobodan vikend i susret sa bračnim partnerom.

Osim štrajka glađu oni ne idu ni u šetnju, odbijaju da primaju pošiljke, posete i slično, odbijaju da uđu u spavaće sobe i spavaju na hodniku.

Reč je o zatvorenicima koje je Osnovni sud u Skoplju 2. novembra 2019. godine, posle događaja od 9. i 10. maja 2015. godine u ovom kumanovskom naselju, prvostepeno osudio za krivično delo „ terorizam „. Od 37 optuženih za terorizam i terorističko organizovanje, 33 su osuđena za ta krivična dela, od kojih je sedam osuđeno na doživotne zatvorske kazne.

Arsim Bajrami, jedan od osuđenika, koji izdržava zatvorsku kaznu u skopskom zatvoru „Šutka „, rekao je lokalnim medijima na albanskom jeziku da su pre 19 meseci podneli zahtev za ostvarivanje prava koji ima, kako kaže, pripadaju po zakonu.

Bajrami tvrdi da su u potpunoj izolaciji i da im nije pružena prilika za resocijalizacij.

„Uvereni smo da ako nam ne pomogne glas naroda i predstavnika međunarodne zajednice koji su akreditovani u zemlji, onda će i dalje da nam uskraćuju sva naša prava i naše zdravlje“, rekao je Bajrami, prenosi skopski portal Slobodni pečat.

Ministar pravde Nikola Tupančeski kaže da ako osuđenici iz afere „Divo naselje“ ne ostvare prava koja imaju po zakonu nadležni će reagovati.

Ministar je rekao da se zahtevi osuđenih pažljivo razmatraju, da je sa njima već uspostavljen kontakt i, kako je rekao, mmisli da stvari idu u pozitivnom smeru, da dobiju sva prava i beneficije koje im po zakonu pripadaju. „Ne želimo da imamo selektivan pristup i ne želimo da paraboliramo neke druge osuđenike. Svaka osuđena osoba je ‘priča za sebe’. Treba da postoji individualni pristup. Ako se utvrdi da ne dobijaju prava koja im pripadaju po zakonu, biće reagovano na odgovarajući način,“ rekao je Tupančeski .

Naveo je da je zbog prirode krivičnog dela reč o kompleksnom pitanju, te da su u stalnoj komunikaciji sa drugim institucijama koje vrše bezbednosne provere.

Potvrdioje i da je od vlasti u Prištini zvanično podnet zahtev za ekstradiciju nekih od osuđenika, ali da odluka o tome još nije doneta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar