U trendu

Osmi put na Menhetnu održana konferencija o Tesli

NJUJORK – Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim kozulatom Srbije u Njujorku, održala je osmi put po redu konferenciju pod nazivom „U duhu Tesle“ u hotelu Njujorker na Menhetnu.

U subotu 11. januara u jutarnjem programu koji je vodila Lana Asanin predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela.

Između ostalog prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije“ o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na Jutjubu koje čitaju poznati glumci iz Srbije. 2.

U drugom delu programa „Tesla ways“ putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – prikazan je novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio oko šezdeset godina koliko je živeo u Americi.

Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Amerike i Hrvatske“ – rekao je Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.