U trendu

Osnivač kripto berze FTX Sem Bankman-Frid stigao avionom u Njujork sa Bahama

NJUJORK – Osnivač kripto berze FTX Sem Bankman-Frid stigao je avionom u Njujork sa Bahama kako bi se suočio sa optužbama za prevaru.

Bankman-Frid, koji negira optužbe, mogao bi se da se pojavi pred sudom danas u toku dana, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je izručen zbog sumnje da je počinio „jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD“, saopštile su američke vlasti.

Dvojica njegovih bivših saradnika izjasnila su se krivim za povezane optužbe.

Advokat Južnog okruga Njujorka Damijan Vilijams objavio je da su suosnivač FTX Geri Vang i bivša šefica firme za trgovinu kriptovalutama Kerolin Elison optuženi za „uloge u prevarama koje su doprinele kolapsu FTX“.

Advokat Vanga rekao je da je njegov klijent prihvatio odgovornost za svoje postupke i ozbiljno shvatio svoje obaveze kao svedok saradnik.

Elison i Vang suočavaju se sa odvojenim optužbama američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC).

Bankman-Frid optužen je u SAD za prevaru, zaveru s namerom da se izvrši pranje novca i za kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Optužnica za ukupno osam krivičnih dela, koju je podnelo tužilaštvo u Njujorku, usledila je nakon građanske tužbe za prevaru investitora koju je podigla američka komisija za hartije od vrednosti.

Između ostalog, Bankman-Frid je optužen da je koristio depozite klijenata FTX za plaćanje dugova i troškova svog fonda za rizične investicije „Alamida risrč“.
U optužnici se takođe navodi da su Bankman-Frid i drugi bili u zaveri u nameri da krše savezne zakone o političkim donacijama.

Osnivač kriptoberze FTX bio je jedan od najvećih donatora Demokratske stranke, ali, prema sopstvenim tvrdnjama, novac je davao i republikancima.

Pre kolapsa kompanije FTX, Bankman-Fridovo bogatstvo procenjeno je na 26 milijardi dolara

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.