U trendu

Oštra reagovanja iz Srpske-Mahmuljin treba da je u zatvoru

BANJALUKA – Odlazak osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina navodno na lečenje u Tursku, umesto u zatvor na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora, što je potvrdio i Sud BiH, uznemirilo je javnost u Republici Srpskoj i izazvalo oštre osude od boračkih organizacija, udruženja i pojedinaca.

Za presuđenim ratnim zločincem, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Sakibom Mahmuljinom, treba raspisati međunarodnu poternicu kako bi bio smešten na izdržavanje sramotno male kazne, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, Milorad Kojić.

Kojić je istakao da odlazak Mahmuljina u Tursku umesto u zatvor ukazuje na to da je Srpska bila u pravu od samog početka.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, izjavila je da bekstvo Mahmuljina iz BiH predstavlja još jednu potvrdu da pravosuđe BiH pravi razdor i uništava BiH.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice traži da Mahmuljin hitno bude deportovan u BiH i poslat u zatvor, rekao je Srni predsednik ove organizacije, Branimir Kojić.

Boračka organizacija Republike Srpske apeluje da se o begu osuđenog zločinca pokrene ozbiljna rasprava, kao i o smišljenom radu Suda BiH da za ratna dešavanja okrivi samo Srbe.

Mahmuljinu je smišljeno omogućen beg u Tursku, što samo potvrđuje da Sud BiH radi u interesu Bošnjaka, a na isključivu štetu Srba, ocenio je predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da bošnjačko-muslimanske političke poluge nastavljaju da opstruišu istinu, pravdu i pravičnost kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, a primer ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina je vrlo ilustrativan u tom smislu.

Pravosuđe BiH je svojim nedelovanjem omogućilo ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu da napusti BiH kada želi bez ikakvih mera zabrane, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

Mahmuljin je pobegao ju Tursku uz pomoć velikobošnjačkih sudija i predsednika Suda BiH Ranka Debeveca, smatra ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Iz Granične policije BiH rekli su da „radi zaštite ličnih podataka“ ne mogu objaviti kako je i na kom graničnom prelazu Mahmuljin je prešao granicu BiH i otputovao u Tursku, prenela je RTRS.

Iz Suda BiH odgovaraju. Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obaveštenju njegovog advokata, nalazi na lečenju u Turskoj, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Mahmuljin je napustio BiH i, umesto u zatvor, otišao je u Tursku, nakon što mu je Sud BiH krajem aprila izrekao pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zločina nad srpskim civilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar