U trendu

Oštre kritike zbog susreta Šmit-Stanivuković u BL

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se danas u Gradskoj upravi sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, a nakon razgovora oni su prošetali gradom, što je naišlo na osudu dela javnosti u Republici Srpskoj.

Republika Srpska ne priznaje Šmita, jer njegovo imenovanje za visokog predstavnika nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Stanivuković i Šmit su posetili spomen obeležje „Život“, podignuto u znak sećanja na 12 banjalučkih beba, koje su preminule u Kliničkom centru 1992. godine zbog nedostatka kiseonika.

Ovo je prvi susret Šmita sa nekim od zvaničnika Banjaluke i Republike Srpske.

Stanivuković je u najavi današnjeg susreta juče poručio da će se ponašati u skladu sa zaključcima NSRS, ali i da smatra da je dijalog potreban.

Portparol vladajućeg SNSD-a Radovan Kovačević ocenio je sramnim susret Stanivukovića sa Šmitom i poručio da je PDP ovim pogazio zaključke NSRS.

„PDP je danas prekršio i pogazio zaključke NSRS. Ne postoji visoki predstavnik za BiH, ali izgleda postoji visoki predstavnik za PDP“, napisao je Kovačević na Tviteru.

Dodao je da davanje legitimiteta Šmitu, koji je predvodnik napada i pritisaka na Republiku Srpsku i njena prava, predstavlja uvredu za srpski narod.

Predsednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić je ovaj susret ocenio skandaloznim i pozvao Stanivukovića da, kako je naveo, prestane sa takvim ispadima i da se izvini građanima.

Ilić je u izjavi za Srnu rekao da zvaničnim prijemom Šmita u Gradsku upravu u svojstvu funkcije za koju se predstavlja da obavlja, gradonačelnik pokušava da da legitimitet čoveku koji nije mogao da ga dobije kroz zvanične međunarodne institucije, kako je to definisano Dejtonskim sporazumom.

„Gradonačelnik mora da shvati da izborom na tako važnu funkciju u većini situacija mora da zaboravi političku pripadnost, jer je biran da štiti interese građana i institucija i Banjaluke, ali i Republike Srpske čiji je Banjaluka glavni grad, a ovim potezom se institucije totalno ponižavaju i obezvređuju“, naveo je Ilić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocenio je ponižavajućim i skandaloznim to što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, odveo Kristijana Šmita do spomen obeležja „Život“, koje je podignuto u znak sećanja na 12 banjalučkih beba.

I dok je Šmit rekao da obilazi banjalučke znamenitosti, Kojić kaže da je ovo još jedna u nizu ponižavajućih i skandaloznih izjava, kako ga je nezvao, nemačkog turiste, prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

„Ovo budi posebnu traumu kod majki i očeva koji su ulogom međunarodne zajednice izgubili tek rođenu decu“, rekao je Kojić za RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar