U trendu

Oštri napadi lidera laburista na vladu Liz Tras

LIVERPUL – Lider glavne britanske opozicione Laburističke partije optužio je danas vladajuće konzervativce da su izgubili kontrolu nad ekonomijom i obećao da će, ukoliko se njegova stranka vrati na vlast posle više od 10 godina, izvući Veliku Britaniju iz „beskonačnog ciklusa krize“.

Lider laburista Kir Starmer nastoji da ubedi birače i što je važnije poslovne krugove, da se njegovoj stranci levog centra može poveriti upravljanje ekonomijom države, prenosi AP.

Nova konzervativna vlada premijerke Liz Tras, prema oceni američke agencije, olakšala mu je kampanju nekim od svojih prvih poteza, dok je istovremeno vrednost britanske funte zabeležila osetan pad.

Cena zaduživanja britanske vlade porasla je nakon što je kabinet Trasove u petak obelodanio najveća smanjenja poreza u poslednjih nekoliko decenija bez detaljnije analize koliko će to koštati državu.

Finansijska tržišta su reagovala uznemireno, a funta je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar.

Prema trenutnim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, laburisti su u prednosti, ali se izbori u Velikoj Britaniji ne očekuju do 2024. godine, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.