U trendu

Osuđeni terorista Bergamin predao se francuskim vlastima

PARIZ 29. aprila (Tanjug) – Italijanski državljanin Luiđi Bergamin, osuđen za terorizam pre nekoliko decenija u svojoj zemlji, dobrovoljno se predao danas vlastima u Parizu, potvrdilo je francusko tužilaštvo.

Bivši pripadnik grupe „Prava linija“ (Prima Linea) , Bergamin (72) osuđen je u Italiji na zatvorsku kaznu od 16 godina, 11 meseci i jedan dan zbog učestvovanja u ubistvima dvojice policajaca 1978. i 1979. godine, prenosi AP.

Bergamin je bio među troje ljudi za kojima policija još traga, nakon jučerašnjeg hapšenja sedam pripadnika italijanskih Crvenih brigada i drugih militantnih grupa koji se u Italiji sumnjiče za terorizam 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Od uhapšenih sedam, njih četvoro su u Italiji osuđeni na doživotnu robiju.

Petoro uhapšenih, kako je italijanska policija rekla, u operaciji pod šifrovanim nazivom „Crvene senke“, su bivši pripadnici Crvenih brigada, grupe aktivne tokom 1970-ih i 1980-ih koja je vršila ubistva, otmice i druge zločine.

Hapšenja su usledila nakon pregovora između dve zemlje koje su trajale više meseci, a nakon decenija tokom kojih je Pariz odbio da postupi po mnogim nalozima za hapšenje koje je Italija izdala za osuđenim levičarskim teroristima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.