U trendu

Otac Borisa Džonsona podnosi zahtev za francuski pasoš

LONDON – Otac britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je u procesu podnošenja zahteva za francuski pasoš da bi održao veze sa Evropskom unijom nakon Bregzita.

Stenli Džonson, bivši član Evropskog parlamenta koji je glasao za ostanak na britanskom referendumu 2016. godine, rekao je za radio RTL da želi da postane francuski državljanin zbog jakih porodičnih veza sa Francuskom, prenosi Rojters.

„Ako sam dobro razumeo, ja sam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, majka je bila potpuno Francuskinja kao i njen deda. Dakle, za mene je reč o povraćaju onoga što već imam. I to me veoma raduje“, rekao je 80-godišnji Džonson, koji je govorio na francuskom.

„Uvek ću biti Evropljanin, to je sigurno. Britancima se ne može reći: vi niste Evropljani. Važno je imati vezu sa Evropskom unijom,“ dodao je on.

Njegov sin Boris bio je javno lice kampanje za izlazak iz Unije na referendumu 2016. godine i tvrdi da Britanija može „moćno da napreduje“ kao potpuno suverena država izvan onoga što on vidi kao previše birokratsku EU.

Ali u sredu je premijer zvučao pomirljivije, dok je parlament odobravao novi trgovinski sporazum sa EU, rekavši:

„Ovo nije kraj Britanije kao evropske zemlje. Mi smo na mnogo načina najbitnija evropska civilizacija … i to ćemo i dalje biti“.

Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično napušta orbitu EU večeras, nakon često napete 48-godišnje veze sa evropskim projektom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.