U trendu

Egipat: Intenzivna potraga za Salopekom (Video)

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je Egipat angažovan u „intenzivnim naporima“ da utvrdi gde se nalazi hrvatski državljanin koga je kidnapovala grupa „Islamska država“ (IS) i zapretila da će ga pogubiti, preneo je Frans pres.

To saopštenje izdato je u trenutku povećane zabrinutosti za sudbinu otetog Tomislava Salopeka, navodi francuska agencija.

Islamisti su 30-godišnjeg Salopeka kidnapovali 22. jula u jednom od rejona Kaira, a u sredu su objavili video-snimak u kom prete da će ga pogubiti u roku od 48 sati, ukoliko egipatske vlasti ne oslobode sve zatvorene muslimanke.

Prema AFP-u, nije jasno gde militanti drže Salopeka u toj velikoj i uglavnom pustinjskoj zemlji.

Dok džihadisti operišu pretežno na Sinaju, na severoistoku Egipta, preduzimali su i napade u pustinji na zapadu u protekle dve godine.

Mediji su izvestili da je Salopek radio u kairskom birou francuske kompanije CGG (General Geoscience), specijalizovane za geofizička istraživanja.

Rok ističe: U akciji spasavanja Salopeka i egipatske sluzbe

Pored diplomatskih aktivnosti koje preduzimaju hrvatske vlasti i četiri egipatske bezbednosne službe intenzivno rade na rešavanju slučaja inženjera hrvatske nacionalnosti Tomislava Salopeka, koga su islamski militanti oteli 22. jula, a u sredu zapretili da će ga pogubiti u roku od 48 sati ukoliko Kairo ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Pozivajući se na obaveštajne izvore, egipatski dnevnik „Al Masry al Youm“ navodi da čitavu operaciju lično vodi egipatski ministar unutrašnjih poslova Magdi Abdel Gafar.

Salopek se, navodno, tvrde bezbednosni izvori, nalazi u pustinji na granici s Libijom, prenosi zagrebački „Jutranji list“, koji dodaje da je Egipat juče bio „potpuno imun“ na potresnu dramu koju Hrvatska proživljava.

Naime, kako navodi list, dok su predstavnici hrvatske diplomatije krenuli u pokušaj spasavanja Hrvata kojeg su militanti Sinajske provincije, povezani s Islamskom državom, oteli ucenivši njegov život brutalnim ultimatumom, zemlja u kojoj je otet, Egipat, slavila je otvarenje Sueckog kanala.

Rok ističe danas, prema digitalnom satu koji su džihadisti objavili u 17:35 časova po hrvatskom vremenu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s egipatskim kolegom Abdelom Fatah al-Sisijem o Salopeku, a hrvatska vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu.

U Kairu se nalazi i šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, zajedno sa Salopekovom suprugom. Iz Ministrastva najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

U videu, objavljenom u sredu, čovek koji se predstavio kao Tomislav Salopek, koji radi u Egiptu za francusku geološko istraživačku kompaniju CGG, pročitao je sa papira da će biti pogubljen u roku od 48 sati, ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanke iz zatvora. Salopek tada nije precizirao kada je odbrojavanje počelo.

Veruje se da je on prvi stranac koga su militanti u Egiptu oteli i prete mu smrću.

I dok traju pokušaji spasavanja, analitičari iz oblasti bezbednosti Igor Tabak i Mate Laušić rekli su Hini da, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistii povodom sudbine Salopeka i ocenili da Hrvatska ima vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

Inače, ovo je prva ovakva pretnja Islamske države iz Egipta, dosadašnje su uglavnom bile iz Iraka i Sirije, i prva otmica nekog hrvatskog državljanina.

 Otac otetog Hrvata moli džihadiste da mu oslobode sina

Otac Hrvata Tomislava Salopeka koga u su u Kairu oteli ekstremisti Islamske države, Zlatko Salopek pozvao je otmičare da oslobode njegovog sina.

„Pozivam ljude koji drže moga sina, da ga vrate porodici, jer njegov motiv da ode u njihovu zemlju bio je isključivo da zaradi hleb za svoju decu i ništa drugo“, kazao je Salopek za AFP u porodičnoj kući u Vrpolju.

U videu, objavljenom u sredu, čovek koji se predstavio kao Tomislav Salopek, koji radi u Egiptu za francusku geološko istraživačku kompaniju CGG, pročitao je sa papira da će biti pogubljen u roku od 48 sati, ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanke iz zatvora. Salopek nije rekao kad je odbrojavanje počelo.

Tog 31. godišnjeg oca dvoje dece, kidnapovao je 22. jula, sinajski ogranak egipatske podružnice Islamske države. Veruje se da je on prvi stranac koga su militanti u Egiptu oteli i prete mu smrću, od kada je izbila islamistička pobuna, pošto je armija pre dve godine zbacila sa vlasti predsednika Mohameda Morsija.

Otac je rekao da traži i od francuskih vlasti pomoć da se njegov sin oslobodi, s obzirom na to da je radio za francusku kompaniju.

Hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić je juče otputovala za Kairo, posle konsultacija sa svojim egipatskim kolegom. Hrvatska vlada je saopštila da čini sve što je u njenoj moći da što pre reši tešku situaciju.

I Grabar Kitarović u akciji spasavanja Salopeka

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je danas da će razgovarati s egipatskim kolegom Abdelom Fatah al-Sisijem o hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, koga su islamski militanti oteli 22. jula, a u sredu zapretili da će ga pogubiti u roku od 48 sati uikoliko Kairo ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Rok ističe danas, a Grabar Kitarović je novinarima u Splitu potvrdila samo da će se „čuti sa egipatskim predsednikom, posebno oko otmice Salopeka“, dok

ostale detalje nije mogla da iznese zbog, kako je objasnila, bezbednosti otetog, ali i drugih hrvatskih radnika koji rade na mestima na kojima postoji opasnost od otmice.

„Ali, budite uvereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razrešili“, poručila je ona.

Hrvatska vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu, a njegova porodica apelovala je na otmičare da ga puste na slobodu.
https://www.youtube.com/watch?v=AKmE4_JLTNU
(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.