U trendu

Otkazani brojni letovi zbog velike peščane oluje u Kini

Glavni grad Kine Peking i veliki deo severa zemlje zahvaćen je danas najgorom peščanom olujom u poslednjoj deceniji, zbog čega su otkazane stotine letova.

Soliteri u centru Pekinga nestali su sa vidika u oblacima prašine i peska, saobraćaj je usporen, a više od 400 letova sa dva glavna aerodroma u gradu su otkazana pre podneva.

Takve oluje su se nekad redovno dešavale na proleće kada su vetrovi donosili pesak iz zapadnih pustinja čak i do Japana. Velika sadnja drveća i žbunja u osetljivim oblastima smanjila je intenzitet tih oluja, ali sadašnje širenje velikih gradova i industrija imaju stalni pritisak na okolinu širom Kine.

Nacionalni meteorološki centar prognozira da će pesak i prašina pogoditi 12 provincija i regiona od Sindjianga na dalekom severozapadu do Hajlongdjijanga na sevroistoku i istočnog priobalnog grada Tiandjina.

„Ovo je najjača peščana oluja koja je pogodila našu zemlju u poslednjih deset godina, a takodje obuhvata najveću površinu“, naveo je Centar na svom vebsajtu.

Ekolozi kažu da Kina mora da učini više da smanji zavisnost od uglja zbog čega je postala najveći emiter štetnih gasova koji utiču na stvaranje klimatskih promena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.