U trendu

Otkazano planirano polaganje zakletve u Mauthauzenu

BEČ – Nova ministarka odbrane Austrije Klaudia Taner otkazala je planirano polaganje zakletve vojnika u bivšem koncentracionom logoru u Mauthauzenu.

Bivši ministar odbrane Mario Kunasek zakazao je za 30. april polaganje zakletve regruta u ozloglašenom logoru, što je izazvalo brojne diskusije.

Naučni savet memorijalnog centra Mauthauzen preporučio je da se polaganje zakletve vojnika ne održi u Mauthauzenu, što je nova ministarka prihvatila.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Sabine Šac kritikovala je da je problematično da vojnici polažu zakletvu u memorijalnom centru kojim se održava sećanje na zločine.

Predsednik Komiteta Mauthauzen Vili Mernji istakao je da je i na obeležavanju godišnjice oslobađanja logora želja bivših interniraca i rodbine žrtava da na svečanosti ne učestvuje vojska.

Međutim on je zbog simbolike ocenio da možda ne bi bilo loše da vojnici polažu zakletvu na mestu za apel u Mauthauzenu na kojem su se dogodili stravični zločini, ali da se prethodno upoznaju sa strahotama koje su počinjene na ovom mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.