U trendu

Otvoren drugi Sajam Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Drugi Sajam Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) otvoren je danas u gradu Ningbou u istočnoj kineskoj provinciji Džedjijang, uz poruku predsednika Kine Si Djinpinga da je mehanizam saradnje Kine i zemalja CIE važna platforma za unapredjenje medjusobnog prijateljstva, širenje saradnje i traganje za zajedničkim razvojem, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Podsetivši da je u februaru „uspešno održan Samit lidera Kine i zemalja CIE“ Si je u poruci naveo da je predložio  plan za uvoz robe vredne više od 170 milijardi američkih dolara iz zemalja CIE u narednih pet godina i da nastoji da udvostruči vrednost uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja CIE u narednih pet godina.

„Nastavljamo da unapredjujemo izgradnju pokaznih zona za ekonomsku i trgovinsku saradnju Kine i zemalja CIE u gradu Ningbou i drugim mestima. Uz zajedničke napore svih zainteresovanih strana, rezultati samita se sprovode“, naveo je Si u pismu.

Si Djinping je naglasio da je održavanje drugog Sajma Kine i zemalja CIE pogodno za jačanje razumevanja kineskog tržišta o proizvodima iz zemalja CIE kao i da doprinosi širenju izvoza zemalja CIE u Kinu i pogodno je za sve strane da prevazidju izazove koje je donela epidemija kovida-19 i promovisanje oporavka ekonomije.

„Nadam se da će sve strane iskoristiti ovu priliku da kontinuirano istražuju potencijal za saradnju i udruže se da otvore širi prostor za saradnju“, dodao je Si u pismu.

Tema drugog Sajma Kine i zemalja CIE je „Izgradnja novog obrasca i deljenje novih mogućnosti“. Sajam su zajednički organizovali Ministarstvo trgovine Kine i Narodna vlada provincije Džedjijang, a na sajmu učestvuju gosti i kompanije iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.