U trendu

Otvoren konzulat Srbije u Bursi

BURSA – U jednom od najvećih gradova Turske, Bursi, otvoren je konzulat Republike Srbije, na čelu sa počasnim konzulom Zarifom Alpom.

Konzulat je u četvrtak svečano otvorio ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković, koji je istakao značaj dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Turske.

On je naglasio da je Zarif Alp jedan od istaknutih privrednika u oblasti metalske industrije, poseduje sedam fabrika, kooperant je brendova kao što su Ferguson, Fiat i Reno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Marković je dodao da je Alp prepoznat u iseljeničkoj zajednici kao neko ko oko sebe okuplja ljude i nesebicno pomaže mestu odakle je potekao – Prijepolju.

Pored ambasadora i počasnog konzula, skupu su se obratili i šefovi grupa prijateljstva obe narodne skupštine, kao i narodni poslanici svih partija u turskom parlamentu, što, kako se dodaje, govori o ugledu koji Zarif Alp uživa u Bursi.

Svečanosti je prisustvovalo više od 200 zvanica, među kojima zamenik guvernera okruga, šefovi grupa prijateljstva u parlamentima Srbije i Turske, poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Turske, gradonačelnici Prijepolja i Novog Pazara, kao i više od 50 istaknutih privrednika iz Burse, koji su clanovi udruženja turskih biznismena poreklom sa prostora Balkana – RUMELISAID, ciji je Alp predsednik.

Skupu je prisustvovao i zamenik predsednika „Tašjapi“ (TASYAPI)korporacije, koja gradi auto put od Beograda ka Sarajevu i širi mrežu lokalnih puteva na potezu Novi Pazar – Tutin.

Dogadaj je pratilo šest turskih televizija, od kojih dve sa nacionalnom frekvencijom.

Inače, Bursa je četvrti najveći grad Turske, kao i jedan od njenih najznačajnijih industrijskih i kulturnih centara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.