U trendu

Otvoren Pekinški forum o ljudskim pravima 2022

Pravednost, pravičnost, razumna inkluzija: udruživanje snaga radi unapređenja ljudskih prava – tema je ovogodišnjeg Pekinškog foruma o ljudskim pravima 2022. koji je okupio oko 200 učesnika iz sedamdesetak zemalja, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Među učesnicima skupa koji je otvoren juče u Pekingu su visoki zvaničnici, stručnjaci, naučnici i diplomatski predstavnici iz skoro 70 zemalja i međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija.

Baima Čilin, potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa i predsednik Kineskog udruženja za istraživanje ljudskih prava, rekao je u svom govoru da je od 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, Centralni komitet KP Kine, u čijem je središtu Si Đinping, insistirao na poštovanju i zaštiti ljudskih prava kao važnom zadatku u državnom upravljanju.

Trenutno je svet ušao u novi period turbulencija i promena, a primena Agende UN 2030 za održivi razvoj je ometena. Različite zemlje treba da se pridržavaju inkluzivnosti i uzajamnog učenja, ravnopravnog dijaloga, da traže zajednički jezik uz zadržavanje razlika, grade konsenzus o razvoju ljudskih prava i unapređuju globalnog upravljanja ljudskim pravima, naveo je.

Bivši slovenački predsednik Danilo Tirk rekao je da saradnja treba da ima prednost nad konkurencijom i konfrontacijom, što nije samo uslov politike i razvoja, već i uslov razvoja ljudskih prava.

Prvi zamenik predsednika Zakonodavnog veća Vrhovnog saveta Uzbekistana i direktor Nacionalnog centra za ljudska prava Akmal Saidov istakao je da ne postoji univerzalni razvojni model koji se primenjuje na sve zemlje, a jačanje međunarodne saradnje je od suštinskog značaja za potpuno postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

Pekinški forum o ljudskim pravima je globalni forum za ljudska prava osnovan 2008. godine, a ove godine je deseto zasedanje. Forum je postao važna platforma za razmenu u oblasti međunarodnih ljudskih prava, doprinosi mudrosti i snazi u zdravom razvoju međunarodne svrsishodnosti ljudskih prava, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar