U trendu

Pahor i Janča osudili upad u američki Kongres

LJUBLJANA – Predsednik i premijer Slovenije Borut Pahor i Janez Janša osudili su danas nasilne proteste i upad pristalica američkog predsednika Donalda Trampa u zgradu Kongresa SAD u Vašingtonu.

„Osuđujem napad na simbol američke demokratije, osuđujem svako nasilje“, napisao je na Tviteru Pahor.

On je istakao da veruje u snagu i vitalnost američke demokratije i izneo predviđanje da će ona prevladati i trenutne izazove i da će se tranzicija vlasti i predaja predsedničkih dužnosti Džou Bajdenu sprovesti mirno, prenosi Hina.

Događaje u Vašingtonu na Tviteru je komentarisao i premijer Janša, koji je, po oceni analitičara, blizak Trapovoj političkoj filozofiji i u objavi na engleskom jeziku osudio nasilne proteste.

Naveo je da bi svi bi morali da budu zabrinuti zbog nasilja u Vašingtonu i izrazio nadu da je američka demokratija čvrsta i jako ukorenjena i da će „prevladati ovu krizu“.

Janša je u vreme američkih izbora bio jedan od retkih političara u svetu koji je javno podržao Trumpov reizbor, a dan nakon izbora preuranjeno i pogrešno najavio njihov ishod što je izgledalo kao da je zapravo već čestitao Trumpu, navodi Hina.

Agencija dodaje da je i pre toga u jednoj javnoj objavio napravio politički gaf ocenivši da bi Biden bio „slab“ predsednik svetske velesile u trenutku kad zbog izazova u međunarodnoj politici svet traži „jakog“ predsednika SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.