U trendu

Pahor protiv vanrednih izbora u Slveniji

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je danas da Slovenija nije u političkoj krizi i da bi eventualni prevremeni izbori koje traži opozicija smanjili mogućnost da se država iskaže kao uspešna predsedavajuća Savetu EU.

„Nismo u političkoj krizi jer sve institucije funkcionišu“, rekao je Pahor za Slovenačku televiziju, dodajući da je zbog labilne i nesigurne vladajuće većine u parlamentu u pitanju „stanje povećane političke neizvesnosti“, a ne politička kriza.

Govoreći o kritikama na račun Vlade Janeza Janše u vezi sa navodnom kontrolom medija i neimenovanjem delegiranih tužilaca u Europsko javno tužilaštvo (EPPO), Pahor je kazao da želi da misli da te probleme Vlada može da reši do početka predsedavanja EU koje počinje 1. jula, prenosi Hina.

„Ako bi vlada izgubila većinu i na jesen bili raspisani izbori, to ne bi u zaoštrenim političkim prilikama bilo dobro i izbori ne bi ništa rešili“, naveo je Pahor.

Pahor je pre dva dana u Briselu, nakon sastanka s evropskim čelnicima, rekao da bi do početka slovenačkog predsedavanja EU 1. jula Vlada u Ljubljani trebalo da reši dva problema zbog kojih se u poslednje vreme našla na meti kritika domaće i evropske javnosti, a to su odbijanje da imenuje dvoje tužilaca u novo evropsko tužilaštvo i budžetsko finansiranje Slovenačke novinske agencije STA.

Ministarka pravde Slovenije Lilijana Kozlovič podnela je krajem maja ostavku zbog odluke Vlade da poništi proceduru slovenačkog imenovanja dva tužioca delegirana za EU.

Slovenačka opozicija već mesecima traži smenu Vlade, a petkom se u Ljubljani održavaju antivaldini protesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar