U trendu

Pakao u Australiji: Masovno umiru divlji konji, magarci, čak i kamile (uznemirujući snimci)

Talas ekstremnih vrućina već više od nedelju dana hara Australijom. Najviše dnevne temperature danima dostižu skoro 50 stepena Celzijusovih, a ekstremnim vrućinama ne nazire se kraj.

Temperature ruše vekovne rekorde – prošle nedelje je čak pet dana bilo među deset najtoplijih u istoriji Australije.

https://youtu.be/VMp5aYZCFxU

Ekstremne temperature i suša doveli su i do masovnog izumiranja životinja. Prvo se pojavila informacija da se na obalama reka nasukalo više od milion mrtvih riba. Potom su mediji objavili da je vrućina za samo dva dana ubila čak trećinu slepih miševa u Novom Južnom Velsu.

Australija ne pamti ovakve vrućine i suše, a dokaz tome je i činjenica da su one u proteklih nekoliko dana dovele i do masovnog umiranja divljih konja.

Rendžeri su juče u blizini Alice Springsa pronašli više od 90 mrtvih, izgladnjelih i dehidriranih divljih konja. Još više od 200 ih je pronađeno u izuzetno teškom stanju i morali su da budu eutanazovani

Jedan od stanovnika, Ralf Tarner, objavio je stravične fotografije mrtvih konja.

„Bio sam skrhan, nikada nisam video ništa slično ovome. Sva ta tela…“, rekao je Tarner za BBC i dodao: „Nisam mogao da poverujem da se ovako nešto može dogoditi“, prensi Index.hr.

Drugi stanovnik, Rohan Smit, rekao je za BBC da se na području na kom su pronađeni mrtvi konji inače nalazi jezero. Konji su navikli da iz tog jezera piju vodu, a kada je isušilo, jednostavno nisu imali gde da odu.

Lokalno stanovništvo i rendžeri izjavili su da zbog vrućina na ovom području od žeđi izumiru i magarci, pa čak i kamile.

https://youtu.be/G69qxAThYps

U brojnim gradovima juče su srušeni istorijski temperaturni rekordi. U Adelejdu je izmereno čak 46,2 stepena Celzijusova, a u Ceduni neverovatnih 48,6 stepeni.

Meteorolozi nemaju dobre vesti – najavljuju da će talas vrućina potrajati još danima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.