U trendu

Pakdemirli: Požari u šest pokrajina nisu još pod kontrolom

ANKARA – Šumski požari koji su do sada odneli četiri života u južnoj Turskoj i dalje nisu u potpunosti pod kontrolom, a vatrogasci se i danas, treći dan uzastopno, bore sa vatrenom stihijom nakon evakuacije desetina sela i nekih turističkih hotela.

Više od 60 požara izbilo je tokom ove nedelje u 17 provincija na turskim mediteranskim obalama, potvrdili su zvaničnici.

Ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli saopštio je da požari besne u šest pokrajina, a vlasti su obećale da će se zakon primeniti prema svima koji su odgovorni za njihovo paljenje, prenosi Rojters.

Sela i neki hoteli evakuisani su u područjima koja su popularna među turistima, uključujući mediteransko odmaralište Antaliju i egejsko odmaralište Mugla, a Pademirli je rekao da i ako se situacija sa požarima poboljšava još uvek ne može da se kaže da su oni u potpunosti pod kontrolom.

Vatrogasci se na zemlji i u letelicama bore protiv vatre koja je usmrtila tri osobe u Manavgatu, 75 km istočno od Antalije, a jedna osoba je takođe pronađena mrtva u četvrtak u oblasti Mugva blizu Marmarisa, gde se požar proširio ali stambena područja nisu bila ugrožena, naglasio je ministar.

Zgrade, uključujući hotel u Marmarisu su preventivno evakuisane, a dva odvojena požara izbila su u blizini stambenih područja u turističkim centrima na Egejskom moru Bodrum i Didim.

Zvaničnici su rekli da su ovi požari najveći do sada, a Turska se ovog leta bori sa nizom katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim uslovima, uključujući poplave prošlog vikenda u kojima je stradalo šest ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar