U trendu

Pakistan: Hiljade islamista nastavilo marš prema prestonici

LAHOR – Hiljade pristalica zabranjene radikalne islamističke stranke Tehrek-e-Labiak, danas je napustilo grad Lahore na istoku Pakistana, sukobivši se drugi dan zaredom sa policijom koja je bacila suzavac na masu, rekli su portparol stranke Sadžid Saifi i očevici.

Grupa je započela svoje putovanje juče sa ciljem da stigne do glavnog grada Islamabada, kako bi izvršila pritisak na vladu da oslobodi Saada Rizvija, lidera te stranke.

Rizvi je uhapšen prošle godine u vreme održavanja demonstracija protiv Francuske zbog objavljivanja karikatura islamskog proroka Muhameda.

U nasilnim sukobima između snaga bezbednosti i islamista u Lahoru juče su poginula najmanje dva policajca i dva demonstranta.

Saifi je rekao da su pristalice Rizvija provele noć u blizini mosta na reci Ravi i rano jutros ponovo krenule prema Islamabadu na šta je policija odgovorila jakim suzavcem.

Prema njegovim rečima, masa je uklonila barikade i izašla iz grada, ali se ponovo suočila sa snagama bezbednosti u blizini grada Kala Šah Kako.

Saifi je kazao da je veći broj pristalica stranke povređen kanisterima suzavca dok su pokušavali da napuste Lahor.

Svedoci su naveli da su učesnici mitinga išli pešice, i da su se pojedina vozila kretala pored njih kako bi povređene odvezli u bolnice i doneli im hranu i vodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.