U trendu

Pakistan:Tragični sukobi demonstranata islamista i policije

LAHOR – Četiri pakistanska policajca su ubijena, a stotine ranjene u blizini grada Lahore, na istoku Pakistana, kada su se naoružani aktivisti iz zabranjene islamisticke grupe Tehrik-e-Labaik (TLP) sukobili sa snagama bezbednosti na protestu protiv bogohuljenja i vređanja proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu Šarli Ebdo, saopštili su danas pakistanski zvanicnici.

Sukob je izbio na skupu zabranjene TLP na autoputu u Šejkupuri, nedaleko od Lahorea, u trenutku kada su se demonstranti pripremali za marš na glavni grad Pakistana Islamabad, potvrdio je danas portparol snaga bezbednosti provincije Pendžab, prenosi Rojters.

Policija tvrdi da su aktivisti TLP naoružani pištoljima i automatskim oružjem, uključujući i Kalašnjikove, otvorili vatru na snage bezbednosti koje su nadzirale demonstracije.

Rao Sardar Ali Khan, generalni inspektor policije Pendžaba, izjavio je da su četiri policajca ubijena, a najmanje 263 ranjena.

Portparol TLP je izjavio da je nekoliko aktivista grupe takođe ubijeno ili ranjeno u tom sukobu.

Više hiljada pristalica TLP od petka blokira najprometniji autoput u Pakistanu, zahtevajući oslobadanje svog lidera Kadima Husaina Rizvija i proterivanje francuskog ambasadora zbog objavljivanja serije karikatura proroka Muhameda u francuskom satiricnom listu Šarli Ebdo.

Taj francuski list je prvi put 2006. godine objavio karikature proroka Muhameda i ponovo prošle godine kako bi se obeležio početak suđenja islamiskim ekstremistima, počiniocima krvavog napada na redakciju časopisa 2015. godine u Parizu.

Pakistanski ministar informisanja Favad Kodri zapretio je da će vlada upotrebiti silu da blokira ulazak islamista u glavni grad Islamabad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar