U trendu

Palestina i Arapska liga osuđuju Češku zbog Jerusalima

JERUSALIM – Palestinske vlasti i Arapska liga danas su osudile otvaranje diplomatskog predstavništva Češke u Jerusalimu i ocenile ga kao kršenje međunarodnog prava.

Palestinsko ministarstvo inostranih poslova potez Praga je nazvalo napadom na palestinski narod i očiglednim kršenjem međunarodnog prava, dodajući da on nanosi štetu mirovnom procesu u celini, preneo je Rojters.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Geit poručio je u izjavi da je Istočni Jerusalim okupirana teritorija pod međunarodnim pravom i da je njegov pravni status ugrožen otvaranjem češkog predstavništva.

Češka je u četvrtak otvorila jerusalimsku ispostavu svoje izraelske ambasade koja se nalazi u Tel Avivu, a inauguraciji je prisustvovao i češki premijer Andrej Babiš.

Otvaranje ispostave ambasade je usledilo dve nedelje nakon što je Izrael poslao 5.000 doza vakcina Moderna protiv Kovid-19 u Češku u okviru programa „diplomatije vakcina“, koja je naišla na kritike međunarodne zajednice i zbog toga zamrznuta, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da za sada samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu, kao i da Češka važi za jednog od najvećih saveznika Izraela u Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.