U trendu

Pancir-S se sada bori i protiv mini-dronova

MOSKVA – Radarska stanica i rakete ruskog protivvazduhoplovnog raketnog sistema Pancir-S dostigle su sposobnost da se bore protiv mini dronova, izjavio je danas Valerij Slugin, glavni projektant za protivvazduhoplovne sisteme u Projektantskom birou Šipunov pri državnoj kompaniji Rostek.

„Borba protiv maih i sporih meta je osetljivo područje za sve radarske stanice i danas drugi protivvazdušni sistemi nisu sposobni da se bore sa takvim dronovima, kao što je kvadkopter Fantom, čija je maksimalna veličina samo 35 centimetara“, objasnio je Slugin za Tas s.

On je rekao da su ruski stručnjaci adaptirali sposobnost Pancira za lociranje, kako bu niske mete mogle da budu detektovane i precizno praćene.
Dodao je da su i u raketama urađena određena poboljšanja.

Slugin je podsetio da u početku mini dronovi nisu bili među metama Pancira, jer su u vreme stvaranja tog oružja dronovi uglavnom bili prilično veliki i brzi.

Kako je rekao, Pancir je namenjen za borbu protiv raketa ispaljenih iz višestrukih raketnih sistema, granata iz minibacača, krstarećih raketa i hipersoničnog oružja.

Pancir-S je samohodni zemaljski raketni sistem zemlja-vazduh, namenjen za odbranu vojnih i civilnih objekata od svih savremenih i budućih oružja za napad iz vazduha.

Pancir-S se sastoji od 12 raketa zemlja-vazduh, kao i dve auromarske puške kalibra 30 milimetara, od kojih svaka može da ispali do 40 krugova u sekundi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar