U trendu

Pandora papiri: Otkrivena tajna bogatstva i poslovi lidera država, političara i milijardera

Lideri više država, medju kojima su češki premijer Andrej Babiš, azerbejdžanski predsednik i kralj Jordana, pokušali su da sakriju svoja bogatstva ili poslove, pokazuju procurela dokumenta ofšor kompanija, nazvana „Pandora papiri“.

Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je večeras nalaze istrage u kojoj je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika.

Novinari su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

Procurela dokumenta pokazuju da je češki premijer Andrej Babiš uložio 22 miliona dolara u kompanije koje je koristio za kupovinu dve vile na jugu Francuske.

Predsednika Rusije Vladimira Putina dokumenta dovode u vezu sa tajnom imovinom u Monaku, navodi Bi-Bi-Si.

Dokumenti pokazuju i da je vladajuća azerbejdžanska porodica Alijev poslednjih godina preko ofšor kompanija trgovala nekretninama u Velikoj Britaniji, čija je vrednost oko 540 miliona dolara. Jedna od tih nekretnina prodata je britanskoj kraljevskoj porodici za oko 90 miliona dolara.

Izmedju ostalog, dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdulah Drugi stvorio najmanje 30 ofšor kompanija, u takozvanim poreskim rajevima, preko kojih je kupio 14 luksuznih nekretnina u SAD i Velikoj Britaniji, za više od 106 miliona dolara.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata i šest članova njegove porodice tajno su posedovali mrežu ofšor kompanija, povezanih sa 11 firmi. Imovina jedne od njih procenjena je na 30 miliona dolara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prebacio je sredstva u tajnu ofšor kompaniju neposredno pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima 2019. godine, pokazuju dokumenta.

Dokumenta pokazuju i kako su bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga uštedeli 312.000 funti od poreza na prenos apsolutnih prava kada su kupili prostor za kancelariju u Londonu. Oni su tada kupili ofšor kompaniju koja je bila vlasnik zgrade, navodi Bi-Bi-Si.

U dokumentima se pominje i ime bivšeg direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, navodi Frans pres.

ICIJ je u vezu sa ofšor kompanijama doveo 336 funkcuionera ili političara, koji su stvorili gotovo 1.000 takvih firmi, od kojih je više od dve trećine na Devičanskim Ostrvima.

Medju javnim ličnostima koje se nalaze u dokumentima su i kolumbijska pevačica Šakira i nemačka manekenka Klaudija Šifer.

„Pandora papiri“ su najnovije u nizu velikih curenja podataka koja otkrivaju tajne radnje poznatih ličnosti, nakon „Panama papira“ iz 2016. i „Rajskih papira“ iz 2017. godine.

U poredjenju sa ranije otkrivenim dokumentima, „Pandora papiri“ su najobimniji, a novinari su na tom projektu radili 18 meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.