U trendu

Panika u Hjustonu: SMRTONOSNA bakterija u vodovodu

Mikrob naeglerija fowleri, poznata i kao „ameba koja jede mozak“, širi se česmovačom u okolini Hjustona, upozorile su vlasti u Teksasu i pozvale građane da ne koriste vodu iz vodovoda.

Komisija za kvalitet životne sredine Teksasa upozorila je lokalne vlasti o mogućoj kontaminaciji vodovoda u nekim delovima Hjustona smrtonosnom bakterijom, objavio je AP.

Građani su upozoreni da ne koriste vodu nizašta, osim za ispiranje vc šolja.

Pogođene su oblasti Hjustona u kojima živi oko 120.000 stanovnika, jedna velika fabrika sa više od 4.000 zaposlenih, te zatvor u kome boravi 2.345 zatvorenika.

Upozorenje je na snazi sve dok vodovodni sistem koji je kontaminiran ne bude ispran i dok nove analize ne pokažu da je voda ponovo bezbedna, ali su lokalne vlasti navele da nije jasno dokle će to trajati.

Ova ameba živi u toplim jezerskim i rečnim vodama, najviše je ima na jugu SAD. Ukoliko voda kojom je kontaminirana uđe kroz nos, ameba može da uđe u mozak i izazove oštećenje njegovog tkiva, zbog čega je i dobila ime „ameba koja jede mozak“.

Infekcija je gotovo u potpunosti smrtonosna, budući da je stepen preživljavanja, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, tek oko tri odsto.

Trenutno lek ne postoji, primenjuje se samo eksperimentalni medikament koji usporava propadanje moždanog tkiva.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar