U trendu

Papa: Dramatično na balkanskoj ruti, zaštitimo decu bez pratnj

VATIKAN – Papa Franja zatražioje danas da vlasti u zemljama kroz koje prolaze migraniti obrate posebnu pažnju na hiljade maloletnika koji putuju bez pratnje, upozorivši na dramatičnu situaciju na tzv balkanskoj ruti.

Papa je uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima, koji se obeležava sutra, istakao da su maloletnici koji putuju bez pratnje posebno ranjivi i apelovao na njihovu zaštitu, prenosi zvanični portal Vatikan njuz.

„Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prinuđeni da napuste domovinu uvek su desetine dece i mladih koji su sami, bez pordica i izloženi brojnim opasnostima. Obezbedimo da deci i adolescentima, koji su krhki i bespomoćni, ne nedostaju neophodna briga i povlašćeni humanitarni kanali“, rekao je papa posle nedeljne molitve.

Portal navodi da se više od 9.000 migranata i izbeglica nalazi u Bosni i Hercegovini, gde preko balkanske rute, pokušavaju da uđu u Hrvatsku, odnosno EU.

Većina njih dolazi iz Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije, Iraka i Irana, a tu su i migranti iz severne Afrike kojima je balkanska ruta bezbednija za kretanje od mediteranske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.