U trendu

Papa liderima EU: Bez nove vizije, Uniji preti – smrt

Papa Franja upozorio je lidere 27 država članica Evropske unije da tom bloku preti odumiranje bez nove vizije o budućnosti zasnovane na principima solidarnosti na kojima je sama Unija utemeljena.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je, uoči sutrašnjeg obeležavanja 60-og rođendana EU, izrazio uverenje da mnogi problemi s kojima se Unija suočava, kao što su ekonomska i migraciona kriza i uspon populizma, mogu biti savladani, ali je naglasio da se oni mogu ispostaviti kao fatalni ako ne budu rešavani, prenosi AFP.

„Kada telo izgubi osećaj za pravac i više ne može da gleda pravo, počinje da nazaduje i, dugoročno, rizikuje da umre“, rekao je papa u obraćanju liderima EU u Vatikanu.

On je podsetio da su lideri šest zemalja koji su osnovali Evropsku ekonomsku zajednicu 25. marta 1957. godine pokazali veru u budućnost posle uništenja za vreme Drugog svetskog rata.

„Nije im nedostajalo hrabrosti, niti su delovali prekasno“, istakao je papa.

On je ukazao i da je od početka bilo jasno da „u srcu evropskog političkog projekta može biti samo sam čovek, a da prvi element evropske vitalnosti mora biti solidarnost kao „najdelotvorniji protivotrov za moderne oblike populizma“.

„Taj duh ostaje danas nephodan kao i uvek dok centrifugalni pritisci rastu, a osnivački ideli su zaboravljeni“, poručio je papa Franja.

On je, takođe, pozvao evropske lidere da se odupru „lažnim oblicima bezbednosti“ koje obećavaju populisti koji žele da se ograde zidovima, i da umesto toga ulože u budućnost zasnovanu na većoj solidarnosti i jedinstvu, prenosi AP.

Na kraju obraćanja, papa se pozdravio sa svim liderima i porazgovarao sa njima, a potom su se svi zajedno fotografisali u Sikstinskoj kapeli ispred Mikelanđelovog „Strašnog suda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.