U trendu

Papa osudio nuklearnu pretnju Ukrajini

 Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja osudio je danas nuklearnu pretnju Ukrajini i izrazio žaljenje što se „gazi mir“ u Evropi.

Papa je tokom obraćanja na skupu mira u Koloseumu rekao da se dešava ono čega su se svi plašili, a to je upotreba atomskog oružja, čija je proizvodnja nastavljena posle Hirošime i Nagasakija.

„Ove godine naša molitva je postala vapaj, jer je danas mir ozbiljno narušen i pogažen, i to u Evropi, odnosno na kontinentu koji je u prošlom veku poznavao tragedije dva svetska rata“, rekao je Franja na skupu u organizaciji italijanske zajednice Sveti Edjidio.

Skupom u rimskom amfiteatru završen je trodnevni skup o miru.

Sveti Edjidio svake godine od 1986. godine organizuje samit za mir, koji okuplja političke i verske lidere iz celog sveta. Ove godine završen je potpisivanjem zajedničkog poziva za mir predstavnika različitih vera.

Tu zajednicu su formirali 1968. godine katolički studenti, i ona je tokom godina postala „diplomatija iz senke“ Vatikana. Red Sveti Edjidio je posredovao u brojnim mirovnim pregovorima, izmedju ostalih i u postizanju sporazuma o školstvu na Kosovu i Metohiji 1998, a ta zajednica je 2012. godine održala u Sarajevu medjunarodnu konferenciju posvećenu miru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar