U trendu

Papa penzionisao kardinala Vinka Puljića, naslednik Vukšić

SARAJEVO – Papa Franja penzionisao je Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, koga će na ovom položaju naslediti dosadašnji nadbiskup koađutor Tomo Vukšić, objavljeno je danas u Vatikanu i Sarajevu.

Vest o penzionisanju nadbiskupa Puljića objavila je danas Sveta stolica na svojim internet stranicama, dok je nadbiskupima Puljiću i Vukšiću papinu odluku u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH objavio otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi Amauri Medina Blanko, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija, prenosi Hina.

Kardinal Puljic je u septembru 2020. godine ponudio odricanje od službe budući da je navršio 75 godina, što je morao da učini po Kanonskome pravu.

Za Vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića je pre punih 31 godine imenovao papa Jovan Pavle II.

Tokom građanskog rata u BiH Puljić je ostao u Sarajevu, a zbog istrajnog nastojanja oko prekida sukoba i međusobnog pomirenja, kao i poziva na dijalog papa, Jovan Pavle II ga je 30. okobra 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Time je postao prvi kardinal u istoriji Bosne i Hercegovine.

Njegov naslednik Tomo Vukšić je sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije, gđe je zaređen 29. juna 1980. godine.

Vršio je brojne crkvene dužnosti, a neko vreme boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima.

Nakon preuzimanja dužnosti, Vukšić je u obraćanju rekao kako ce među prioritetima njegovog službovanja biti izgradnja sloge i suživota, ‘ljubomorno pazeći da se poštuju i čuvaju dostojanstvo svakog čoveka i naroda, kao i pojedinačna ljudska prava i kolektivna prava svakoga naroda i manjinskih grupa“.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšica narodu biće u sarajevskoj katedrali 12. marta, izvestili su iz Vrhbosanske nadbiskupije, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar