U trendu

Papa pozvao posetioce da obiđu tradicionalne jaslice

VATIKAN – Papa Franja se danas gotovo pridružio široko rasprostranjenoj kritici neortodoksnih jaslica na Trgu svetog Petra, pozvavši posetioce da umesto toga posete obližnju izložbu tradicionalnih jaslica, odnosno prikaza Hristovog rođenja.

U svom poslednjem nedeljnom blagoslovu i obraćanju uoči Božića, Franja je takođe rekao da je potrošačko društvo „kidnapovalo“ sveti dan koji obeležava Isusovo rođenje, prenosi Rojters.

Govoreći sa svog prozora s pogledom na trg, Franja je dva puta pozvao ljude da posete izložbu na otvorenom ispod kolonade trga na kojoj je izloženo 100 malih tradicionalnih jaslica.

One pokazuju „kako ljudi pokušavaju da koriste umetnost da pokažu kako je Isus rođen i veliko versko obrazovanje naše vere“, rekao je.

Nije spomenuo glavni prikaz rođenja u središtu trga, veliku keramičku grupu koja uključuje astronauta i lik koji podseća na Dart Vejdera iz Ratova zvezda.

Ove jaslice su dobile oštre kritike u medijima i od posetilaca, od kojih su mnogi izrazili emocije u rasponu od zbunjenosti do prezira, navodi Rojters.

Vatikan svake godine izlaže različite donirane jaslice, koje bira njegova opštinska vlada.

Ove godine prikaz su napravili učenici i nastavnici u mestu Kasteli, italijanskom gradu poznatom po keramici, između 1965. i 1975. godine. Astronaut predstavlja sletanje na Mesec kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, prema opisu za posetioce.

U svom obraćanju, Franja je takođe upozorio na „frenetični“ konzumerizam tokom božićne sezone, pozivajući ljude da se sete onih koji nemaju ništa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.