U trendu

Papa: Trazio sam da se sastanem s Putinom u Moskvi

VATIKAN – Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja potvrdio je da je tražio da se u Moskvi sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini, ali da odgovor zasad nije dobio.

U danas objavljenom intervjuu za ugledni italijanski dnevnik Korijera dela sera, papa je takođe rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, koji je, kako navodi Rojters, dao punu podršku ratu u Ukrajini „ne može postati Putinov đakon“.

Papa, koji se na početku ruske vojne operacije u Ukrajini uputio u rusku ambasadu, u posetu bez presedana, potvrdio je u intervjuu za italijanski list da je tri nedelje od izbijanja sukoba zamolio jednog visokog diplomatu u Vatikanu da pošalje poruku Putinu da je on, kao poglavar Rimolatoličke crkve, „voljan da dođe u Moskvu“.

„Svakako, bilo je neophodno da se sa tim predlogom saglasi ruski predsednik, ali još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo na mom putovanju u Moskvu“, rekao je papa i dodao da se pribojava da Putin „ne može, niti želi u ovom trenutku da se ovaj sastanak održi“.

Pre ovog intervjua, papa Franja (85) nije javno i eksplicitno pominjao ni Rusiju, ni Putina, ali je u svojim obraćanjima govorio o „neopravdanoj agresiji“, „invaziji“ i zverstvima nad civilnim stanovništvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar