U trendu

Papa zahvalio mladim klimatskim aktivistima

MILANP – Papa Franja pozdravio je danas mlade klimatske aktiviste koji su pozvali svetske lidere da ispune obećanja o smanjenu emisije štetnih gasova i insistirali da politčari donose mudre odluke kako bi promovisali „kulturu odgovornog deljenja“.

Franja se video porukom obratio učesnicima trodnevnog klimatskog skupa u Milanu, kojem prisustvuje oko 400 aktivista, među kojima su Greta Tunberg iz Švedske i Vanesa Nakate iz Ugande, prenosi AP.

Sa Četvrtog klimatskog samata mladih upućene su preporuke za samit Ujeidnjenih nacija o klimi koji počinje 31. oktobra u Glazgovu u Škotskoj.

Papa je zahvalio aktivistima na njihovim snovima i dobrim projektima i ohrabrio ih da ustanove obrazovni savez kako bi pomogli da se kroz brigu o planeti „ponovo izgradi huamnost“.
„Kroz svoju viziju vi ste u stanju da izazovu svet odraslih jef ona otkriva da ste spremni ne samo na akciju veći i na pažljivo slušanje, konstruktivan dijalog i međusobno razumenvanje“, poručio je Franja.

Briga o „našem zajedničkom domu“, planeti Zemlji je zaštitini znak Franjinog papinstva.

Škotska biskupska konferencija izrazila je očekivanje da će on prisustvovati klimatskom samitu u Glazgovu, ali Vatikan to još nije potvrdio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.