U trendu

Parastos stradalim Srbima u Zalazju

SREBRENICA – Dvadeset osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni biće obeleženo danas kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Tim povodom biće služen parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera, piše RTRS.

Parastos će biti služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine. Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Pomenu će prisustvovati predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, desetoro je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

U Srebrenici će biti služena sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posetiće mesta stradanja, položiti cveće kod spomen-obeležja i zapaliti sveće.

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Današnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Ove godine, zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vreme ne posjećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja virusa korona.

Organizator ovog obeležavanja je Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.